Barbro Lomakka, 19 januari – 10 mars 2013

Kulturcentrum Ronneby, 19 januari – 10 mars 2013

Barbro Lomakka

Akustikdämpande strukturer i filt och papper

Vernissage ägde rum den 19 januari 2013. Fredrik von Platen invigningstalade.
Läs mer om Barbro Lomakka nedan, först några foton från utställningen och vernissagen:


Barbro Lomakka


Foton från utställning och vernissage: Eva-Lisa Ahnström

 

Barbro Lomakka arbetar med formgivning av textilier för offentlig och privat miljö.

Företrädesvis sker uppdragen i direkt samarbete med arkitektkontor där projekten ofta

specialutformas. Det huvudsakliga arbetet rör utveckling och nya användningsområden för den svenska ullfibern. Samarbeten med tillverkare och industrier är en stor del av framtagningsarbetet. Studio och showroom finns i Visby.

Sedan 2001 arbetar Barbro Lomakka med att kvalificera ullfiberns unika egenskaper för produkter och lösningar i offentlig miljö med höga krav på akustikdämpande material.

Ullfilt som tillverkas industriellt av svensk pälsfårsfiber är grunden i de strukturer för golv, vägg och tak som vävs manuellt och sedan allt oftare integreras i den arkitektoniska lösningen. Tillverkningen sker på Gotland i samarbete med Vävarvet som är ett litet väveri som leds av Inger Fransson. Samarbetet inleddes 2005.

Textilier i offentlig miljö är ofta en problematisk historia. I många projekt kommer de in alldeles för sent i processen, om alls. Kan man däremot integrera textilier i ett tidigt stadium i projekten kan man förutom deras praktiska och estetiska funktion också spara pengar genom att undvika nödlösningar i slutändan.

De finns anledning att framhäva de arkaiska kvaliteter som finns i ullfibern som samarbetar väl med material som betong, glas, trä, sten etc. Den är akustikdämpande på fibernivå och genom de ryaliknande strukturer som presenteras förstärks den egenskapen ytterligare.

Det finns en potential för textil i nybyggnation som fortfarande utmanar.

www.lomakka.se

 

 

 

Posted in VERKSAMHET.

Lämna ett svar